Kampanya 1

Kampanya 1
EC English'den Amerika ve İngiltere'de müthiş fırsat!

Kampanya 2

Kampanya 2
LSC Kanada/EC okulları Türk öğrencilere özel fiyatlarla!

Kampanya 3

Kampanya 3
Language Studies International ile 3 kıta 6 ülke!

Öğrenciler ne diyor?

Öğrenciler ne diyor?
Gamze'den CDS'ye mektup var

Vancouver Island, Victoria'da Öğrenci Olmak

6 Temmuz 2010 Salı


Yazıları bölüyorum artık. Bu yazı örneğin, sadece Vancouver Island, Victoria ve Güney Kültürü ile ilgili bir yazı olacak.

Victoria

Vikipedi, özgür ansiklopedi der ki:

"Victoria, Kanada'nın Britanya Kolumbiyası eyâletinin başkenti. Kent Vancouver Adası'nın güneydoğu ucunda, Juan de Fuca Boğazı kıyısında yer almakta. Kent merkezinde nüfus 74.000 kadar; bu haliyle eyaletin en büyük onüçüncü belediyesidir. Victoria kentinin etrafındaki onüç belediyeyle oluşturduğu Victoria büyükşehir alanının nüfusu ise 335.000 kadar.

Kentin kurulduğu bölgenin güzelliği, oldukça ılıman olan iklimi ve sunduğu rahat yaşam tarzı, birçok emekliyi kente çekmiş ve kentin oldukça önemli bir turizm merkezi olmasını sağlamış. Kentin başta gelen endüstri kolları turizm, teknoloji ve Britanya Kolumbiyası'nın yönetsel merkezi olması. Kanada'nın Pasifik kıyısındaki donanması Victoria'da bulunuyor. Kentte ayrıca Victoria Üniversitesi (University of Victoria) bulunuyor."

Buna benim başka kaynaklardan okuyup ekleyebileceklerim de şöyle: Victoria çiçekler diyarı diye anılıyor. Konuşma dili ingilizce. Şehrin nüfusu 300,000. Kanada'nın diğer eyaletlerinde olduğu gibi gayet temiz, güvenli ve düzenli bir şehir. Diğer bölgelere göre oldukça ılıman bir havası var. Doğa sevenler için bir tür cennet. Yazın ve kışın yapılabilecek hertür spor faaliyetine uygun alanlara sahip.

British Columbia Eyaletinin en büyük şehri olan Vancouver’a ya da Amerika’nın Washington Eyaletindeki Seattle şehrine feribotlar sayesinde kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Uzun lafın kısası Kanada işte. Çocuğunuzu gözünüz arkada kalmadan yollamak ya da unutulmaz bir öğrenim dönemi geçirmek için harika bir ülke.

Güney Kültürü
Okuduğum kaynaklardan derlediğim bilgileri bulacaksınız aşağıda ama elbette deneyimlerle bu aşağıda yazdıklarım arasında farklılıklar olabilir.

Kanada çok dil konuşulan bir ülke. 2 tane resmi dili var; İngilizce ve Fransızca. Hemen hemen herkes okulda öğrendiği halde Victoria'da Fransızca konuşan duyma olasılığı düşük. Fransızca daha çok orta ve doğu Kanada'da, özellikle Quebec ve New Brunswick'te konuşuluyor.

Victoria'da insanlar çok arkadaş canlısı. Turistik bir şehir olması nedeniyle insanlar yabacılardan gelen soruları cevaplamaya çok alışkın. Birçok konuda size yardımcı olmak için gönüllü olacaklar. Kanada'nın en rahat insanlarının yaşadığı bir bölge güney bölgesi. Hava ılıman dolayısıyla insanlar vakitlerinin çoğunu sokaklarda geçiriyor. Sanat ve kültür faaliyetleri sıklıkla düzenleniyor ve halk bu tür organizasyonlara katılmaktan büyük zevk alıyor. Yine ılıman hava koşullarının etkisiyle bol miktarda festival ve sokak organziasyonu düzenleniyor. Kanada'nın genelinde olduğu gibi şehrin ajandası konserler, tiyatrolar, spor etkinlikleri ile dolu.

Nasıl İletişiyorlar

Resmiyete çok da önem vermeyen insanlar. İlk karşılaştığınızda Dr. Ms. Mrs. Miss veya Mr. ve arkasında kişinin soyadı ile hitap ettiğinizde hemen size lütfen bana ilk ismimle hitap edin diyeceklerdir. Direk ama oldukça kibardırlar. Dürüstlük çok önemlidir. İnsanlar tanştırılmayı beklemeden birbiri ile rahatlıkla konuşur. Vücut mesafeleri uzak karşıdakine rahat alan sağlayacak şekilde yaklaşık 1 metre kadardır. Konuşurken birbirlerinin gözlerine bakarlar.

Giyim Tarzı

Güney bölgesi, gayet informal giyinilen, hatta büyük şehirlerde görülenin aksine pek de modanın takip edilmediği bir bölgedir. İşte gayet standart takım elbise, kravat tarzı iş kıyafeti giyilir. İş dışı günlerde is rahat kıyafetler tercih edilir.

Ne zaman, ne yenir?

Sabah kahvaltıda meyve, meyve suyu, mısır gevreği, kızarmış ekmek, kahve ve çay tercih edilir.
Bazen haftasonları yumurta, penkek, veya bacon (domuz pastırması) yenir. Öğlen saatlerinde çorba, sandwich, meyva, yoğurt türü basit yemekler yerler. Esas önem verdikleri akşam yemeğidir. Saat 18:00 civarında yerler. Et, balık, sebze, patates, pirinç pilavı, ekmek ve tatlı ana yemeklerinde görebileceklerinizden bazılarıdır. Yemek masasında yemek servisini yiyeceklerin bulunduğu tabakları elden ele dolaştırmak süretiyle herkes kendisi yapar.

Süpermarket Alışverişi:

Ortalama bir Kanadalı market alışverişine ayda yaklaşık $200 - $300 harcar.
Victoria'da büyük süpermarketlerde her tür yiyecek satılır. Özel ve çeşitli farklı kültürlerin mutfaklarına uygun ithal yiyeceklerin satıldığı küçük marketlerde bulunmaktadır.

Ulaşım:

Vancouver Havaalanından Victoria'ya

Vancouver Havalanından Victoria'ya 3 yolla gidiliyor; havayolu, otobüs veya feribot.

Havayolu:
Vancouver International Havaalanından Victoria International Havaalanına uçuş:
Yaklaşık 20 dakikalık bir uçuş bu. Dikkat edilmesi gereken nokta: Kanada'ya gelmeden Vancouver ve Victoria arasındaki uçuşun biletinin de mutlaka önceden satın alaınmasında fayda var.

Victoria Havaalanına geldiğinizde:
Havaalanından şehir merkezine her 30 dakikada bir servis kalkıyor. Servisler için alanın dışındaki Servis bilet satış makinalarında bilet alınıyor. Kişi başı yaklaşık $20.

Otobüs ve Feribot:

Vancouver Havaalanına ulaştıktan sonra Pacific Coach Lines (PCL) otobüsleri ve ardından feribota binerek Victoria şehir merkezine gidebilirsiniz. Yapmanız gerekenler sırayla söyle:

1. Havaalanı dışındaki PLC bilet satış makinalarından bilet alın. (tek yön yaklaşık $45)
2. Otobüs sizi ferbota bineceğiniz yere kadar götürecek.
3. Feribota bindikten sonra yaklaşık 1 saat 35 dakika sonra Victoria yakınlarındaki Swartz Bay'de olacaksınız. Burası ilk durak. Feribotla devam edildiğinde Swartz Bay to Victoria şehir merkezi yaklaşık 30–40 dakika.

Pacific Coach Lines (PCL), BC Ferry feribot seferleri ile birlikte Vancouver - Victoria çalışan, sabah 6, akşam 8 arası (sezona göre değişen tarifelerle) her saat başı yolcu seferi düzenleyen bir otobüs işletmesi.

Haftasonu Gezmeleri:

Otobüs:

Victoria'da en yaygın kullanılan ulaşım aracı otobüs. Oldukça da ucuz. Hemen hemen heryere otobüs ile gitmek mümkün. Otobüsler genelde 7 gün, 6:30 -24:00 arası çalışıyorlar. En ekonomik olan aylık paso almak.

Otobüs tarifeleri:
Tek yön bilet (nakit) $2.25–$3.00
Günlük paso $7.00
Onluk tek yön bileti $20.25–$27.00
Aylık paso (istasyonlarda satılan indirimli paso) $65.25
Aylık paso (heryerde satılan standart paso) $73.25

Taksi:
15 dakikalık bir taksi yolculuğu yaklaşık $20–$25. Genelde yoldan taksi durdurulmuyor, daha ziyade taksi duraklarına telefon ederek taksi çağırılıyor.

Bicycles:
Bisiklet kullanımı Victoria'da çok seviliyor. Yeni vey kullanılmış bisiklet satın almak mümlkün. Kullanılmış olırsanız yaklaşık $50. Günlük kiralama ise yaklaşık $20. Bisiklet kullanırken kask takma zorunluluğu var.

Sigara:
Artık yazılarımda sigara konusuna değiniyorum. Ofise görüşmeye gelen öğrencilerin sıklıkla sordukları bir soru ve dolayısıyla edinmek istedikleri bir bilgi.

Kanada'nın farklı şehirlerinde sigara ile ilgili farklı uygulamalar var.

Victoria'da ve tüm British Columbia'da, tıpkı Türkiye'de olduğu gibi kapalı yerlerde sigara içmek yasak. Hatta örneğin University of Victoria'da binanın 10 metre yakınında içmek yasak. Açık mekanlarda ise serbest.

Genel Bilgiler:

Gündelik hayatta ihtiyaç duyabileceğiniz bazı konulardaki fiyatlar aşağıda ayrıntıları ile var.

Hizmetler:
Pul (Kanada içi) $0.52
Pul (Amerika) $0.96
Pul (uluslararası) $1.60
Telefon $0.25
Saç Traşı (erkek) $10–$40
Saç Kesimi (kadın) $20–$45
Taksi (şehir merkezinden üniversiteye) $15–$20

Yiyecek (restoranlarda)
1 öğün yemek — ortalama bir restoran (1 kişi) $7–$15
1 öğün yemek — lüks bir restoran (1 kişi) $12–$30
1 öğün yemek — fast food (McDonald’s vs, 1 kişi) $5–$7
Kahve (1 kap) $1–$3
Tatlı $4–$8
Bira (1 bardak) $3–$7

Yiyecek (merketlerde)
Ekmek (1 somun ) $1–$3
Süt (1 litre) $1.50
Kahve (450-gram paket) $3–$8
Muz (1 adet) $0.30
Et (1 porsyon) $3–$7
Tuvalet Kağıdı (8'li) $2–$4
Sabun (1 kalıp) $1
Meyva Suyu (1 litre karton kutu) $1–$3
Bira (12-pack) $15–$20
Sinema $5–$10
DVD Rental $3–$6
CD $15–$22
Gece Klübü giriş $3–$8

Giyim ve Aksesuar
Çorap (1 çift) $3–$10
İç çamaşırı $6–$15
Şemsiye $5–$25
T-shirt $10–$20
Süveter $30–$70
Jean Pantolon $50–$75
Hiking Botu $75–$250
Toque (Kanadalıların giydiği kışlık bere) $5–$15
Şort $20–$50
Kayak Kıyafeti $300–$500
Güneş Gözlüğü $10–$75
Takım Elbise (formal) $60–$150
Spor Kaban (erkek) $100–$200
Kravat $10–$40
Gömlek (erkek) $15–$30
Lens $100
Lens Solüsyonu $10–$50

Bahşiş / Vergi Sistemi Nasıldır?

Restoranlarda, barlarda, taksilerde ve kuaförlerde bahşiş verilir. Bahşiş genelde vergi öncesi toplam rakanım %15'i kadardır. Devlet satılan herşeye %5 federal vergi ve %7 bölgesel vergi uygular. Göreceksiniz aldığını ürünün üzerindeki fiyat ile kasada ödediğini fiyat farklı olacak. Örneğin: $1'a aldığınız bir ürüne kasada $1.12 ödeyeceksiniz.

Sağlık Sigortası:

6 aydan kısa süre Victoria'da yaşayacağım. Ne tür sağlık sigortasına ihtiyacım var?
Kalacağınız tüm süre için özel sağlık sigortası satın almalısınız.

6 aydan uzun süre Victoria'da yaşayacağım. Ne tür sağlık sigortasına ihtiyacım var?
İlk üç ay için özel sağlık sigortası satın almalısınız. Victoria'ya geldiğinizde BC Medical Services Plan (MSP)'e kayıt yaptırmalısınız.

0 comments:

Yorum Gönder